Johannes Skola

Johannes Skola
Johannes Skola

fredag 13 maj 2016

Tjugonde veckan

Fredagsbrev!

I tisdags var det Johannes OS på Kristinebergs IP. Det var en härlig dag i fantastiskt väder där vi provade på allt från kula till 800 meter löpning.
I dag fredag har vi haft författar besök av Kerstin Gavander, författare till boken Fröken Europa som vi läste högt under arbetet med Europa på geografilektionerna. Kanske läser vi hennes bok Världsklass i sexan.

Vi har även jobbat med stavning och språk genom att gå igenom stavningsregler och lära oss nya ord med hjälp av att köra en Kahoot (digital quiz) med svåra ord som adekvat, protes, grunna, och illegal. För några veckor sedan kom forskarrapporter om att elever har allt sämre ordförståelse, bland annat sjunker resultaten i ordförståelse när de gör högskoleprovet. En av orsakerna tros vara att de läser mindre analogt- och fler korta digitala texter. Detta är anledningen till att vi har ”Veckans svåra ord” som vårprojekt. Fråga gärna era barn om dessa ord!

Vidare har vi fortsatt med arbetsområdet om media & källkritik där vi har repeterat, diskuterat och förberett oss inför bedömningstillfället i vecka 21. Eleverna kan även förbereda sig hemma genom att se UR serien ”Är det sant?” http://urskola.se/Produkter/177414-Ar-det-sant-Kallkritik sex avsnitt som vi även tittat på i skolan.
Se sidan LPP på bloggen för att se vilka nyckelord som är viktiga inför bedömningstillfället. http://seklassen.blogspot.se/p/lpp.html

Veckorna som följer kommer vi att ha en läxa vi kallar nyhetsbevakning där eleverna får välja en nyhet de presenterar för resten av klassen.
Nästa vecka, v.20, är det nyhetsbevakning för Charlie, Calle, Isak, Astrid, Clara och Ville.

Måndag den 30 maj är det öppet klassrum mellan 15:30-17:30, drop in. Då har ni föräldrar möjlighet att komma och ta del av barnens arbete under terminen, räkna med att det tar ca. en halvtimme för ditt barn att visa och berätta.

Torsdag 2 juni har åk 6 sin avslutningsmiddag, 16:00-18:30 och åk 5 brukar hjälpa till att servera. Vi har frågat barnen vilka som vill, kan och får så vi behöver ett ok från er innan vi lottar.

Vi har visat vad vi kan om ljud och öron på ett skriftligt prov. Under några veckor ska vi lära oss om vattnets kretslopp och ekosystem.

Vi fick tillbaka matteproven som ska tas hem för påseende och sedan lämnas tillbaka i utvecklingspärmarna. Nu jobbar vi med procent.

Hemuppgifter:

Fredag 20/5 SV/SO              Nyhetsbevakning för delar av klassen, se sidan nyhetsbevakning på bloggen. Läsläxa 3 ggr 15 minuter.
                     English           Words
Viktiga dagar:

Måndag 23/5 Bedömningstillfälle i samhällskunskap, media & källkritik
Tisdag 24/5   Trollkarlen från OZ, Globen
Onsdag 25/5 Riksdagshuset, studiebesök
Måndag 30/5 Öppet klassrum, 15:30-17:30
Tisdag 31/5   APT, klubben stänger 16:00.

                     

Varma hälsningar, Agnes, Lollo, Jacqueline, Ulla och Patrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar