Johannes Skola

Johannes Skola
Johannes Skola

tisdag 31 mars 2015

Schackinferno!


Idag, tisdag, var vi på Schackfyran i globen.
Tvåtusen fyror spelade schack under fyra timmar. 4c kom på 10:e plats av 81 spelande klasser.
Tack till alla barn, lärare och föräldrar som hjälpte till att göra dagen till ett minne för oss alla.




fredag 27 mars 2015

Fjortonde veckan

Vecka 14! Nästa vecka är den sista före påsk. På tisdag åker vi till Globen för att delta i Schackfyran. Alla behöver vara på plats i skolan 07:50 då vi ska anmäla oss i Globen före 09:00.Alla behöver ha med sig matsäck denna dag! Om du kommer för sent måste du anmäla dig hos Elin på expeditionen.Påsklovet infaller 3/4-12/4 och fritidsklubben har öppet för anmälda 6/4-9/4.Idag, fredag, får ni ett mejl med en hälsodeklaration från skolsyster som ska fyllas i och lämnas in före påsk. Senare i vår kommer alla fyror kallas till skolsyster. Sv/So:Veckan som gått har haft museibesök som fokus, med en bra vandring på historiska och en skrivuppgift kopplat till den där vi övat att skriva sammanfattningar utifrån en tankekarta.Nästa vecka börjar vi skriva egna sagor och sammanfattar vikingatiden.Läsning är något av det viktigaste som finns och därför kommer vi att köra på med läsläxan under våren.Vi har tillsammans bestämt att alla ska ta läsborgarmärket, minst fem lästa böcker, under våren. Om klassen läser sammanlagt 200 böcker eller mer har magistern lovat att bada i Brunnsviken med kläderna på. Ma: I veckan har vi arbetat med repetitionsuppgifterna. Om du inte blev klar så fortsätt med dem hemma. Tk och Fy: Vi arbetar praktiskt med Newtons rörelselagar genom att göra laborationer med våra fordon. Vi har mätt tid och uppskattat accelerationen.                                                                                                                                                Bl: Vi har bild varannan vecka. För två veckor sedan jobbade vi med med färgcirkeln. Vi började med att blanda nyanser mellan rött-gult, gult-blått, rött-blått. Vi pratade sedan om begrepp som primär- och sekundärfärg, kontrast- och harmonifärger. Vi har återanvänt bitar av de färgade papperen till att göra konstverk i mosaikstil. Idag fortsatte vi med att blanda varsin färg och i grupp gjorde vi konstverk där färgerna fick rinna över varandra i olika riktningar. Om två veckor fortsätter vi med att lära oss mer om olika slags tekniker och verktyg.
 English:The children have received a new Spotlight Textbook and Workbook for English. The children are allowed to take the book home if they need extra practises. I hope the parents can remind them to bring the book back to school. They also borrowed English reading books from the school library. We will do both oral and silent reading sessions. The children continue to work with their English Speaking country projects. Hemuppgifter:Matte: Öva till provet.Sv: Läsläxa.                             Viktiga datum:31/3                    Schackfyran i Globen, 4abc, samling 07:50, matsäck!1/4                      Matteprov Handlar om tid, temperatur och räkne strategier för multiplikation och division. Vi har jobbat i Matte Borgen 4B kapitel 6 och 10. På sidorna 33 och 141 finns korta sammanfattningar. Repetitionsuppgifter finns på s. 148-149 och på s.156-157. Läs först sammanfattningarna och gör sedan alla repetitionsuppgifter när du övar till provet. Fortsätt med att göra uppgifter på sidorna märkta med röd flik på kapitlen 6 och 10. Är det för svårt? Välj blå flik.
2/4                      Hälsodeklaration till skolsyster3/4-12/4            Påsklov Det här ska du kunna till provet:·         Enheterna år, månad, vecka, dygn, timme, minut och sekund. Omvandla mellan enheterna.
·         Läsa och skriva datum.
·         Avläsa digital och analog klocka och skriva klockslag. Räkna ut tidsskillnader.
·         Läsa av termometern och räkna ut temperaturskillnader.
·         Multiplicera och dividera med 10, 100 och 1000, till exempel: 37 10, 37/10.
·         Räkna multiplikation med större tal, till exempel: 9 ∙ 5708.·         Räkna med kort division, till exempel:  
                                                         



Trevlig helg önskar Ulla, Jacqueline och Patrik

måndag 23 mars 2015

Historiska museet

En av de fina sakerna med ett museibesök så här på slutet av ett arbetsområde är att det blir klart för eleverna, och magistern, hur mycket de har lärt sig.

I morgon ska vi skriva om och sammanfatta besöket.


tisdag 17 mars 2015

Veckobrev 13

Vecka 13!

Sv/So:
Läsning är något av det viktigaste som finns och därför kommer vi att köra på med läsläxan under våren.
Tips på böcker att läsa hemma och en liten utmaning för att göra läsningen ännu mer spännande hittar ni på länkarna här nedan:
Vi har tillsammans bestämt att alla ska ta läsborgarmärket, minst fem lästa böcker, under våren. Om klassen läser sammanlagt 200 böcker eller mer har magistern lovat att bada i Brunnsviken med kläderna på.














Ma: vi har arbetat med problemlösningsuppgifter - uppställningar av multiplikation och division på kapitel 10.
Påminnelse till föräldrar: Var snäll och skriv under i ditt barns läxhäfte. Vi har varje vecka en ny uppgift, i läxboken ska var och en skriva hur den övar på uppgiften för att sedan få en underskrift av en vuxen hemma. Många glömmer bort det.

Tk och Fy: Vi har lyssnat på en text om Isaac Newton och jobbat med hans tre rörelselagar.

Bl: Vi har bild varannan vecka. För två veckor sedan jobbade vi med med färgcirkeln. Vi började med att blanda nyanser mellan rött-gult, gult-blått, rött-blått. Vi pratade sedan om begrepp som primär- och sekundärfärg, kontrast- och harmonifärger. Vi har återanvänt bitar av de färgade papperen till att göra konstverk i mosaikstil. Idag fortsatte vi med att blanda varsin färg och i grupp gjorde vi konstverk där färgerna fick rinna över varandra i olika riktningar. Om två veckor fortsätter vi med att lära oss mer om olika slags tekniker och verktyg.

English:
The children have received a new Spotlight Textbook and Workbook for English. The children are allowed to take the book home if they need extra practises. I hope the parents can remind them to bring the book back to school. They also borrowed English reading books from the school library. We will do both oral and silent reading sessions. The children continue to work with their English Speaking country projects.

Hemuppgifter:
                            
Torsdag 26/3 Eng Glosor på lösblad.   Ma Multiplikationsuppställningar på övningsblad.

Fredag 27/3    Sv Läsläxa, minst 3 ggr 15 minuter, når vi 120 böcker? 

Viktiga datum:
23/3                   Historiska museet, eftermiddag, lunch i skolan. Ingen idrott.
24/3                   Sista inlämningsdag för batterier till Batterijakten!
31/3                   Schackfyran i Globen, 4abc, samling 07:50 vi måste vara i Globen före 09:00, ta med matsäck!
1/4                     Matteprov Handlar om tid, temperatur och räkne strategier för multiplikation och division. Vi har jobbat i Matte Borgen 4B kapitel 6 och 10. På sidorna 33 och 141 finns korta sammanfattningar. Repetitionsuppgifter finns på s. 148-149 och på s.156-157. Läs först sammanfattningarna och gör sedan alla repetitionsuppgifter när du övar till provet.

Det här ska du kunna till provet:
·         Enheterna år, månad, vecka, dygn, timme, minut och sekund. Omvandla mellan enheterna.
·         Läsa och skriva datum.
·         Avläsa digital och analog klocka och skriva klockslag. Räkna ut tidsskillnader.
·         Läsa av termometern och räkna ut temperaturskillnader.
·         Multiplicera och dividera med 10, 100 och 1000, till exempel: 37 10, 37/10.
·         Räkna multiplikation med större tal, till exempel: 9 ∙ 5708.
·         Räkna med kort division, till exempel:  1648 / 4
                                                         



Trevlig helg önskar Ulla, Jacqueline och Patrik




fredag 13 mars 2015

Tolfte veckan

Vecka 12!

Sv/So:
Veckan som gått har vi pratat om hur vi lär oss och gått igenom några sätt att plugga bättre. Vi har pratat om tankekartor, mindmaps, att skumläsa och att djupläsa. Till stöd för detta har vi använt UR- serien ”Plugga bättre”. Vi har även övat schack inför Schack4an och fått experttips av Ingvar från Schackförbundet som brukar komma hit till Johannes. Mer om schackfyran har vi sett på: https://www.youtube.com/watch?v=AoK4H_8bkv8
 Idag, fredag, har vi tittat på Mio min Mio och kopplat de typiska sagodrag vi tidigare pratat om till den sagan.
Jag har anmält klassen till Batterijakten. Läs mer på http://www.batterijakten.se/
Hjälp era barn att samla in så många batterier som möjligt!
I eftermiddag åker vi med första lasset batterier för inlämning och vägning.
Fortsätt samla ända fram till 24/3!

Läsning är något av det viktigaste som finns och därför kommer vi att köra på med läsläxan under våren.
Tips på böcker att läsa hemma och en liten utmaning för att göra läsningen ännu mer spännande hittar ni på länkarna här nedan:
Vi har tillsammans bestämt att alla ska ta läsborgarmärket, minst fem lästa böcker, under våren. Om klassen läser sammanlagt 200 böcker eller mer har magistern lovat att bada i Brunnsviken med kläderna på.
Till dags datum har eleverna redan läst 80 böcker och magistern letar efter badvänliga kläder.

Ma: Vi jobbar med olika räknestrategier för multiplikation och division. Påminnelse till föräldrar: Var snäll och skriv under i ditt barns läxhäfte. Vi har varje vecka en ny uppgift, i läxboken ska var och en skriva hur den övar på uppgiften för att sedan få en underskrift av en vuxen hemma. Många glömmer bort det.

Tk och Fy: Vi har byggt ”fordon”, gjort egna ritningar och sedan bytt ritningar med varandra för att se om de går att bygga efter.

English:
The children have received a new Spotlight Textbook and Workbook for English. The children are allowed to take the book home if they need extra practises. I hope the parents can remind them to bring the book back to school. They also borrowed English reading books from the school library. We will do both oral and silent reading sessions. The children continue to work with their English Speaking country projects.

Hemuppgifter:
                            
Torsdag 19/3 Eng Glosor på lösblad.
Ma övningsblad: Uppställning multiplikation med minnessiffra. Multiplikation och division med 10, 100 och 1000.

Fredag 20/3    Sv Läsläxa, minst 3 ggr 15 minuter, når vi 100 böcker? Ta med läsprotokoll.

Viktiga datum:
17/3                   Skolbio, lunch i skolan, ST:PATRICK´S DAY – WEAR SOMETHING GREEN.
17/3                   APT, Klubben stänger 16:00
23/3                   Historiska museet, eftermiddag, lunch i skolan.
31/3                   Schackfyran i Globen, 4abc
1/4                     Matteprov Handlar om tid, temperatur och räkne strategier för multiplikation och division. Vi har jobbat i Matte Borgen 4B kapitel 6 och 10. På sidorna 33 och 141 finns korta sammanfattningar. Repetitionsuppgifter finns på s. 148-149 och på s.156-157. Läs först sammanfattningarna och gör sedan alla repetitionsuppgifter när du övar till provet.
                                                         

Trevlig helg önskar Ulla, Jacqueline och Patrik

Batterijakten

Dags för vägning!
61,5 kg!

Sagotema

Seklassen ser på Mio min Mio efter att ha diskuterat vad som är typiskt för en saga.

fredag 6 mars 2015

Elfte veckan

Vecka 11!


Sv/So:
Välkomna tillbaka till skolan!
Vi hoppas att ni alla haft möjligheten att vara lite lediga och är tillbaka med laddade batterier.
Veckan som gått har vi arbetet vidare med vikingatiden. Vi har läst i böcker, arbetat med sajten http://www.ungafakta.se/vikingar/ och skapat vikingasköldar.
På svenska lektionerna har vi läst och pratat om böcker samt gjort en skrivövning där vi kombinerat arbetet med beskrivningar med vårt nya arbetsområde om sagor.
I fredags arbetade vi som vanligt med aktuella nyheter genom att gå igenom veckans nyheter, se på Lilla aktuellt Skola och genomföra nutidstipset.
Nästa vecka arbetar vi med tidslinjer och försöker placera in vikingatiden i ett kronologiskt sammanhang. Vi jobbar också vidare med sagor genom att läsa och analysera olika folksagor samt om vi hinner börja planera en egen saga.

Jag har anmält klassen till Batterijakten. Det innebär att vi alla ska samla in så många använda hushållsbatterier som möjligt och ta med till skolan. Fråga släkt, vänner och grannar! Jag tar sedan dessa vidare till ett ställe där de vägs och registreras. Detta görs ur miljösynpunkt, men också för att det är roligt och det finns fina priser att vinna. Läs mer på http://www.batterijakten.se/
Hjälp era barn att samla in så många batterier som möjligt! Sista dagen för registrering är redan den 25/3 så jag behöver få in de senast den 24/3.

Läsning är något av det viktigaste som finns och därför kommer vi att köra på med läsläxan under våren.
Tips på böcker att läsa hemma och en liten utmaning för att göra läsningen ännu mer spännande hittar ni på länkarna här nedan:
Vi har tillsammans bestämt att alla ska ta läsborgarmärket, minst fem lästa böcker, under våren. Om klassen läser sammanlagt 200 böcker eller mer har magistern lovat att bada i Brunnsviken med kläderna på.
Till dags datum har eleverna redan läst 63 böcker och magistern börjar ana att ett dopp är oundvikligt.

Ma:
Tk och Fy: ingen läxa.

English:
The children have received a new Spotlight Textbook and Workbook for English. The children are allowed to take the book home if they need extra practises. I hope the parents can remind them to bring the book back to school. They also borrowed English reading books from the school library. We will do both oral and silent reading sessions. The children continue to work with their English Speaking country projects.

Hemuppgifter:
                            
Torsdag 12/3 Eng Glosor på lösblad.
Fredag 13/3    Sv Läsläxa, minst 3 ggr 15 minuter.
Ma Öva på hur multiplikation och division hör ihop och på multiplikationstabeller– övningsblad med hem på fredag!

Viktiga datum:
17/3                   Skolbio
17/3                   APT, Klubben stänger 16:00
31/3                   Schackfyran i Globen, 4abc
Finns det någon förälder som skulle vilja vara med och hjälpa till under dagen?
                                                         

Trevlig helg önskar Ulla, Jacqueline och Patrik

Mer rörelse och konstruktion




Norra Europas största boktermometer?